Skip to main content

Το δημοφιλές Vice (το παγκόσμιο ψηφιακό μέσο εναλλακτικής δημοσιογραφίας με την μεγαλύτερη απήχηση στα νεανικά κοινά όλου του κόσμου) επισκέφτηκε την DHI Αθηνών και φιλοξένησε ένα ξεχωριστό ρεπορτάζ- με το δικό του, χαρακτηριστικό στυλ- και τίτλο “”Περισσότεροι Έλληνες από Όσους Νομίζεις Έχουν Βάλει Μούσια”.

“Το σκεφτόταν εδώ και χρόνια. Ο εφιάλτης ξεκίνησε μετά τον στρατό, όταν οι σειρές του πέταξαν τα ξυραφάκια και το γύρισαν στο αξύριστο και τα μούσια. Στο δικό του νεσεσέρ δεν είχε ποτέ ξυραφάκι˙ του ήταν άχρηστο. Κάθε φορά που συναντούσε τις παλιοσειρές, το βλέμμα του έπεφτε στα γένια τους. Προσπάθησε να το ξεπεράσει αλλά δεν τα κατάφερε. Κι έτσι, έκοψε κάθε επαφή μαζί τους. Μετά, άρχισαν τα προβλήματα στη δουλειά. Είχε πατήσει τα πρώτα «άντα», τόσα χρόνια στο ίδιο πόστο και όλοι εξακολουθούσαν να τον φωνάζουν Γιαννάκη. Ο Γιαννάκης που δεν έγινε ποτέ Γιάννης. Και τα βράδια, όταν τα έπινε στα μπαράκια του κέντρου, πάλι άβολα αισθανόταν, σαν τη μύγα μες στο γάλα. Ένιωθε διαφορετικός γιατί του έλειπε κάτι. Ζούσε σε μια κοινωνία μουσάτων και δεν είχε γένια ούτε για δείγμα. Όσο περνούσε ο καιρός, η κατάσταση χειροτέρευε. Γύρω του έβλεπε μόνο παχιές γενειάδες. Στον δρόμο, στην τηλεόραση, στο facebook, τρίχες παντού. Σκέφτηκε ακόμα και να τα παρατήσει όλα και να γίνει παπάς, αλλά και εκεί αποτυχία θα ήταν. Και ένα ωραίο πρωί, όταν για μια ακόμη φορά βρέθηκε μπροστά στον καθρέφτη, τετ α τετ με τα ροδοκόκκινα και γυαλιστερά μάγουλά του, το πήρε απόφαση. «Θα βάλω μούσια», είπε και το εννοούσε. Bye bye, baby face”.

Θέμα ψυχολογίας

«Τα τελευταία χρόνια, που η μόδα θέλει τους άντρες να αφήνουν γένια ή ακόμα και μούσια, τα περιστατικά εμφύτευσης γενιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Όπως μου λέει ο Γιώργος Στάθης, διευθυντής της DHI Global Medical Group, που εδώ και 46 χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα των θεραπειών τριχόπτωσης, αυτού του είδους οι εμφυτεύσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο δεκαετίες, αλλά τότε τα περιστατικά ήταν πολύ λίγα και συνήθως αφορούσαν γυναίκες που ζητούσαν βελτιώσεις στα φρύδια. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ, αφού ολοένα και περισσότεροι άντρες απευθύνονται στους ειδικούς και ζητούν να βάλουν γένια ή να πυκνώσουν αυτά που ήδη έχουν. Για ποιο λόγο όμως να πάει κάποιος να βάλει γένια;

«Οι περισσότεροι είναι νέοι, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, χωρίς φυσικά να λείπουν και μεγαλύτερες ηλικίες. Πρόκειται κυρίως για ψυχολογικό και φυσικά αισθητικό θέμα, αφού η εξωτερική εμφάνιση έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία. Έχει τύχει περίπτωση που μας τηλεφώνησε ο πατέρας ενός 20χρονου ο οποίος ζητούσε τη βοήθειά μας επειδή ο γιος του είχε χάσει την αυτοπεποίθησή του εξαιτίας της τριχόπτωσης που αντιμετώπιζε, τόσο στα μαλλιά όσο και στα γένια. Το παιδί είχε πέσει τόσο πολύ που δεν έβγαινε ούτε από το σπίτι, ντρεπόταν ακόμα και να μας επισκεφτεί. Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε πως δεν μιλάμε μόνο για άντρες που δεν είχαν γένια εκ γενετής και απλώς θέλουν να ακολουθήσουν τις προσταγές της μόδας, αλλά και για άλλους που έχασαν τα γένια τους έπειτα από σοβαρούς τραυματισμούς και εγκαύματα στο πρόσωπο».

«Φυτεύοντας» γένια

Η διαδικασία που ακολουθείται στην εμφύτευση γενιών είναι ακριβώς ίδια με εκείνη της μεταμόσχευσης μαλλιών και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, ενώ στις περιπτώσεις πλήρους κάλυψης του προσώπου δεν ξεπερνάει τις 6 ώρες. Με λίγα λόγια, το πρωί μάγουλο βερίκοκο και το βράδυ «ξυλοκόπος».

«Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και μοναδική, οπότε το πρώτο βήμα είναι να παρθεί το ιστορικό του ενδιαφερόμενου, να πραγματοποιηθεί δερματολογική και ψυχολογική εξέταση αλλά και να γίνει λεπτομερής διάγνωση ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια της αλωπεκίας. Στη συνέχεια, γίνονται ειδικές μετρήσεις στη δότρια περιοχή, που είναι το πίσω μέρος του κεφαλιού, στο οποίο βρίσκονται οι πιο δυνατές τρίχες, αυτές που δεν πέφτουν ποτέ. Αφού υπολογιστεί ο αριθμός και ο τύπος των τριχοθυλακίων (στα γένια επιλέγονται κυρίως μονά τριχοθυλάκια) που θα χρειαστούν για ένα απόλυτα φυσικό και με την επιθυμητή πυκνότητα αποτέλεσμα, ο γιατρός εξάγει τα τριχοθυλάκια από τη δότρια περιοχή και τα τοποθετεί στην περιοχή των γενιών σύμφωνα με την αρχική σχεδίαση που έχει συμφωνηθεί με τον ενδιαφερόμενο. Μάλιστα, χάρη στο ειδικά σχεδιασμένο εργαλείο που χρησιμοποιείται, μπορεί να ελεγχθεί πλήρως το βάθος, η γωνία και η κατεύθυνση των εμφυτευμένων τριχοθυλακίων».

Επιτέλους, τρίχες

Όπως συμβαίνει στα μαλλιά, έτσι και στα γένια, από τη στιγμή που θα εμφυτευτούν, τα τριχοθυλάκια αναπτύσσονται κανονικά και δεν πέφτουν ποτέ! Τα πρώτα γένια αρχίζουν να ξεφυτρώνουν δύο με τρεις μήνες μετά την εμφύτευση, ενώ το αποτέλεσμα είναι ολοκληρωμένο έπειτα από περίπου 10 μήνες. Τα γένια μεγαλώνουν απόλυτα φυσιολογικά, όπως τα κανονικά. «Μέσα σε μία μέρα μπορούν να μεταφερθούν σχεδόν 4.000 τρίχες, ενώ σε δύο μέρες, όταν υπάρχει πολύ μεγάλη περιοχή που πρέπει να καλυφθεί, 7.000 τρίχες. Το μέσο κόστος της διαδικασίας αγγίζει τις 2.000 ευρώ. Στην DHI ασχολούμαστε με τις παθήσεις τριχωτού και δέρματος εδώ και 46 χρόνια και, όπως καταλαβαίνεις, στα συνολικά 57 κέντρα που έχουμε σε όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και η Αθήνα) έχουμε αναλάβει χιλιάδες τέτοια περιστατικά. Πολλές απ’ τις γενιάδες που βλέπεις εκεί έξω έχουν περάσει απ’ τα χέρια μας».

Διαβάστε το ρεπορτάζ στην σελίδα του Vice: http://www.vice.com/gr/read/valame-mousia