Skip to main content
  • Η άρση βαρών και τα ροφήματα πρωτεΐνης που είναι πλούσια σε ορμόνες ανάπτυξης, επιταχύνουν τη διαδικασία αραίωσης των μαλλιών.
  • Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε συμπληρώματα διατροφής που είναι δημοφιλή στους «φανατικούς» του body building, εντοπίστηκαν ποσότητες κρεατίνης και DHEA που έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) που είναι ιδιαίτερα επιθετική με τα τριχοθυλάκια.
  • Οι παρενέργειες επηρεάζουν μόνο τους άνδρες που εμφανίζουν προδιάθεση στην ανδρογενή αλωπεκία.

Πολλοί είναι εκείνοι που ξοδεύουν αμέτρητες ώρες στους πάγκους των γυμναστηρίων προκειμένου να χτίσουν ένα καλοσχηματισμένο και μυώδες σώμα. Όμως ελάχιστοι γνωρίζουν πως τα βάρη σε συνδυασμό με τα σκευάσματα πρωτεΐνης που καταναλώνονται στα γυμναστήρια, επηρεάζουν άμεσα τα μαλλιά και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε τριχόπτωση. Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν οι ειδικοί τονίζουν ότι ο συνδυασμός αυτών των δυο, αυξάνει τα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης (DHT) που αργά ή γρήγορα, οδηγεί σε φαλάκρα!

Αν και πρόκειται για φυσικό παράγωγο, η DHT έχει δραστική επίδραση στα μαλλιά, εμποδίζοντας την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα τα τριχοθυλάκια να συρρικνώνονται και τελικά οι τρίχες να εξασθενούν και να πέφτουν. Αυτό σημαίνει πως οι «φανατικοί» του γυμναστηρίου είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτό τον κίνδυνο, ιδιαίτερα όταν συνδυάζουν την εντατική άσκηση με συμπληρώματα.

Μέχρι σήμερα, οι διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, είναι σχετικά περιορισμένες. Κλινικές δοκιμές έχουν κατ επανάληψη αποδείξει πως οι μόνες φαρμακευτικές επιλογές για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης είναι η Μινοξιδίλη και η Φιναστερίδη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πάνω από το 90% των θεραπειών για την απώλεια των μαλλιών, περιέχουν Μινοξιδίλη που βοηθά σημαντικά στην μείωση της απώλειας μαλλιών και σε ορισμένες περιπτώσεις συμβάλλει ακόμη και στην αύξηση της τριχοφυΐας.

Την ίδια στιγμή, το Φιναστερίδη- που αρχικά δεν προοριζόταν για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης- διαπιστώθηκε πως βοηθά σημαντικά στον συγκεκριμένο τομέα όταν ορισμένοι άνδρες που το έπαιρναν για την θεραπεία του προστάτη παρατήρησαν πως τα συμπτώματα της τριχόπτωσης είχαν ελαττωθεί και τα μαλλιά είχαν δυναμώσει. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι χρήστες του έχουν παραπονεθεί για ανεπιθύμητες παρενέργειες- μεταξύ αυτών και η ανικανότητα- με την εταιρία παρασκευής να ξεκαθαρίζει πως αυτό αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό χρηστών που δεν υπερβαίνει το 2%.

Ευτυχώς, η λύση βρίσκεται στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών κατά τη διάρκεια των οποίων, τα υγιή και δυνατά μαλλιά από το πίσω μέρος του κεφαλιού, μετακινούνται και εμφυτεύονται στην περιοχή όπου υπάρχει αραίωση ή φαλάκρα.

Kostas Giotis

Ο Κωνσταντίνος Γιώτης (φωτο), ιδρυτής και πρόεδρος του DHI Global Medical Group- πρωτοπόρου στην τεχνική εμφύτευσης που φημίζεται για το φυσικό της αποτέλεσμα αφού τα τριχοθυλάκια εξάγονται και εμφυτεύονται ένα προς ένα- αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η τεχνική της DHI εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά πριν από 46 χρόνια και σήμερα, έχει εξελιχθεί και είναι πλέον μια απλή διαδικασία. Για αυτό και πολλοί περιγράφουν τη διαδικασία ως “μεταμόσχευση μαλλιών την ώρα που κάνεις διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό”. Πρόκειται για μια πολύ γρήγορη και αποτελεσματική τεχνική που προσφέρει στους άνδρες ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Αφού πάρουμε αίμα από τον βραχίονα του ασθενή, το αίμα φυγοκεντρείται και απομονώνουμε το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα που στη συνέχεια εγχέεται στο τριχωτό της κεφαλής για την ενίσχυση της υγείας των μαλλιών».

(Δημοσιεύμα της Daily Mail Online)