Skip to main content

Προειδοποίηση στους ασθενείς που πάσχουν από τριχόπτωση σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν τα οικονομικά πακέτα μεταμόσχευσης μαλλιών που προσφέρονται από μη πιστοποιημένους γιατρούς, απευθύνει η Διεθνής Εταιρία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (International Society Of Hair Restoration Surgery, ISHRS).

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι επιτήδειοι που αυτοαποκαλούνται «ειδικοί» στις μεταμοσχεύεις μαλλιών, έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στο διαδίκτυο και παραπλανούν ασθενείς προσφέροντας εξαιρετικά οικονομικά πακέτα μεταμόσχευσης μαλλιών που όμως, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ασθενών!

Στην σχετική ανακοίνωση της, η ISHRS κάνει εκτενή αναφορά στο πρόβλημα και εστιάζει στα παράνομα κέντρα της Τουρκίας που προσφέρουν μεταμοσχεύσεις μαλλιών με ιδιαίτερα μικρό κόστος αλλά και με τραγικά αποτελέσματα που πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμα! Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών, οι περισσότεροι ασθενείς- θύματα προέρχονται από την Ευρώπη αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής και ανήκουν στην κατηγορία των απεγνωσμένων ή ευκολόπιστων ασθενών που προχωρούν σε μεταμόσχευση μαλλιών χωρίς προηγουμένως να έχουν κάνει την απαραίτητη έρευνα αγοράς.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε απόλυτο “hot spot” του ιατρικού τουρισμού ενώ μόνο το 2015, τα σχετικά έσοδα ξεπέρασαν τα 4,5 δις δολάρια. Παρά την πρόσφατη οδηγία του τουρκικού Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών μπορούν να εκτελούνται μόνο σε νοσοκομεία, στην Τουρκία εξακολουθούν να λειτουργούν χιλιάδες παράνομα κέντρα που φυσικά, δεν είναι στελεχωμένες από γιατρούς αλλά από άπειρους τεχνικούς που πλασάρονται ως «ειδικοί». Εκμεταλλευόμενες την τεράστια ζήτηση της παγκόσμιας αγοράς, τα συγκεκριμένα κέντρα παραπλανούν τους ασθενείς και προσφέρουν εξαιρετικά οικονομικά πακέτα που συνδυάζουν ολιγοήμερες διακοπές και μεταμόσχευση μαλλιών. Μάλιστα, τα παράνομα τουρκικά κέντρα, που λειτουργούν ακόμα και σε εντελώς ακατάλληλους ιδιωτικούς χώρους, έχουν εξαπλωθεί και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, όπου καταφέρνουν να εξασφαλίζουν άδειες λειτουργίας χάρη στην κάλυψη που τους προσφέρουν πιστοποιημένοι Τούρκοι γιατροί οι οποίοι ζουν και εργάζονται εκεί. Όπως γίνεται κατανοητό χιλιάδες ασθενείς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους αφού ουσιαστικά, γίνονται έρμαια στα χέρια επιτήδειων που ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της ιατρικής.

Φυσικά, η συντριπτική πλειονότητα των μεταμοσχεύσεων μαλλιών που εκτελούνται σε παράνομα κέντρα της Τουρκίας- ή και αλλού- παρουσιάζουν τραγικά αποτελέσματα και ως εκ τούτου έχουν οδυνηρές συνέπειες τόσο στην ψυχολογία των ασθενών όσο και στην… τσέπη τους. Και αυτό γιατί η “φθηνή λύση” ΄τελικά αποδεικνύεται “καταστροφική” που χρήζει άμεσα επιδιόρθωσης με περισσότερες από μια επεμβάσεις, όταν αυτό είναι εφικτό. Τα περιστατικά ασθενών που επέλεξαν να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών στην Τουρκία και επέστρεψαν στην χώρα τους με κατεστραμένη δότρια και λήπτρια περιοχή αλλά και με τραγικό αισθητικό αποτέλεσμα δυστυχώς πολλαπλασιάζονται ενώ σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται “μη αναστρέψιμο”.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ασθενείς που πάσχουν από τριχόπτωση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του κέντρου και δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια ιατρική πράξη που πρέπει να εκτελείται αποκλειστικά και μόνο από έμπειρους και πιστοποιημένους γιατρούς.