Skip to main content

Στην τελική ευθεία και λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση πρωτοποριακών αποτελεσμάτων που αναμένεται να οδηγήσουν σε μια νέα εποχή για τον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας των παθήσεων του τριχωτού, βρίσκεται η μεγάλη επιστημονική έρευνα που διεξάγει το τμήμα Ιστολογίας- Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με επικεφαλή τον καθηγητή Βασίλη Γοργούλη, σε συνεργασία με το DHI Global Medical Group.
Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του ερευνητικού έργου που φέρει τον τίτλο “Μελέτη των αρχέγονων κυττάρων τριχοθυλακίων στον άνθρωπο: ανάδειξη νέων προοπτικών στην αποκατάσταση της τριχοφυΐας” διερευνάται ο ρόλος του μονοπατιού που ανιχνεύει και επιδιορθώνει τις βλάβες του DNA στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Αξίζει να σημειωθεί πως το Εργαστήριο Ιστολογίας- Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βασίλη Γοργούλη έχει αναγνωρισθεί διεθνώς για την πρωτοποριακή του έρευνα στη βιολογία του καρκίνου και τον ρόλο της κυτταρικής γήρανσης στην καρκινογένεση και πιο συγκεκριμένα, στον ρόλο που παίζει το συγκεκριμένο μονοπάτι στην καρκινογένεση. Παράλληλα, έχει καταφέρει να συνθέσει ένα επαναστατικό αντιδραστήριο που ανιχνεύει την κυτταρική γήρανση.
Πλέον, μέσω της νέας έρευνας που διεξάγεται σε συνεργασία με το DHI Global Medical Group, όλα συναινούν στο συμπέρασμα πως αυτό το συγκεκριμένο μονοπάτι παίζει σημαντικό ρόλο και σε άλλες, μη νεοπλασματικές νόσους όπως είναι η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία.
Το ερευνητικό έργο “Μελέτη των αρχέγονων κυττάρων τριχοθυλακίων στον άνθρωπο: ανάδειξη νέων προοπτικών στην αποκατάσταση της τριχοφυΐας” στοχεύει στη μελέτη των βλαστοκυττάρων στους θύλακες της τρίχας με σκοπό την ανάδειξη νέων προοπτικών στην αποκατάσταση μαλλιών, ώστε να αποσαφηνισθεί ο ρόλος τους στον κύκλο ανανέωσης των τριχοθυλακίων, στην αναγέννηση των τριχών και κατά συνέπεια στην αποτελεσματικότητα της μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας.
Στα πλαίσια της παρούσας έρευνας αναμένεται, επίσης, να διευκρινισθεί αν το οξειδωτικό στρες συσχετίζεται με την αλλοίωση του DNA που ανιχνεύεται στα τριχοθυλάκια των ασθενών με Ανδρογενετική Αλωπεκία, ενώ θα οδηγήσει και σε μια αποκλειστική καινοτομία, το νέο Hair Biology Test που θα είναι διαθέσιμο για όλους τους ασθενείς της DHI, σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, το Hair Biology Test θα αποτελέσει τμήμα του προηγμένου συστήματος διάγνωσης της τριχόπτωσης DSA με στόχο να προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη ιατρική διάγνωση για όλους τους τύπους της αλωπεκίας, τόσο σε περιπτώσεις ανδρικής όσο και γυναικείας τριχόπτωσης.
Περισσότερα και πιο συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της καινοτόμας έρευνας αλλά και του πρωτοποριακού Hair Biology Test που αναμένεται να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε θέματα τριχόπτωσης, θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.