Πως επηρεάζει τη ζωή μας η τριχόπτωση και πόσο έντονη είναι η επίδραση της στην ψυχολογία μας; Μπορεί η απώλεια μαλλιών να οδηγήσει σε καταστάσεις αγχώδους διαταραχής ή ακόμη και σε κατάθλιψη;
Αυτό είναι το πεδίο του νέου ερευνητικού έργου της DHI σε συνεργασία με την Ά Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών- Αιγινήτειου Νοσοκομείου, που έχει ως στόχο την σε βάθος μελέτη και διερεύνηση των ψυχιατρικών διαστάσεων των παθήσεων των τριχών, προκειμένου να προσδιοριστεί η αναγκαιότητα συνδυαστικής προσπέλασης των παθήσεων αυτών και της τυχόν υποκείμενης ψυχοπαθολογίας.
Συγκεκριμένα, η Επιστημονική Ομάδα της Ά Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών- Αιγινήτειου Νοσοκομείου, με επικεφαλή τον διακεκριμένο Καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπο Παπαγεωργίου, σε συνεργασία με την Επιστημονική Ομάδα της DHI, έχουμε ήδη ξεκινήσει έρευνα μελετώντας τις παρακάτω παραμέτρους:
- Συχνότητα σύνδεσης παθήσεων τριχών με Ψυχοπαθολογία
- Ανίχνευση ψυχοπαθολογικών οντοτήτων που σχετίζονται με παθήσεις τριχών
- Πρωτογενής η δευτερογενής επίπτωση των παθήσεων τριχών στην Ψυχοπαθολογία
- Αποτίμηση της αιτιοπαθογενετικής συνεισφοράς του στρες ευθέως και μέσω ενδοκρινολογικού και ανοσοποιητικού συστήματος
- Ψυχοθεραπευτική και ψυχολοφαρμακολογική προσπέλαση του συμπλόκου «Παθήσεις τριχών»- «Ψυχοπαθολογία».
Για τον σκοπό αυτό, επιλεγμένοι ασθενείς της DHI θα συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια της Ά Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερωτηματολόγια θα συμπληρώσουν και ασθενείς που έχουν ήδη συμμετάσχει στο ερευνητικό πρόγραμμα της DHI με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και που αφορά τη μελέτη των βλαστοκυττάρων στους θύλακες της τρίχας με σκοπό την ανάδειξη νέων προοπτικών αποκατάστασης μαλλιών.
Όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτή τη μελέτη θα συμβάλουν στην εκτίμηση της συνυπάρχουσας ψυχοπαθολογίας σε αιτήματα θεραπείας παθήσεων τριχών, στον εντοπισμό γενικών προβλημάτων ψυχοπαθολογίας (άγχος, κατάθλιψη), στον εντοπισμό ειδικών προβλημάτων (σωματοδυσμορφοβία) και φυσικά, στην ενημέρωση του ασθενούς με προτάσεις διαχείρισης του προβλήματος. Το Ερευνητικό Έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 φάσεις, συνολικής διάρκειας 12 μηνών.
«Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη μελέτη των ψυχολογικών διαστάσεων των παθήσεων των τριχών. Για την DHI, η ψυχολογική διερεύνηση κάθε ασθενούς που υποφέρει από τριχόπτωση, αποτελεί προτεραιότητα. Τώρα, με τον καθηγητή κ. Παπαγεωργίου και την ομάδα του, η έρευνα θα προχωρήσει εις βάθος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Γιώτης, ιδρυτής και πρόεδρος του DHI Global Medical Group.