Skip to main content

Με την επίσημη παρουσίαση δυο πρωτοποριακών επιστημονικών ερευνών που αλλάζουν ριζικά τον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της τριχόπτωσης ολοκληρώθηκε το 25ό Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο Τριχόπτωσης που πραγματοποιήθηκε στο Cape Sounio Exclusive Resort, το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του διεθνούς ιατρικού meeting παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τα επαναστατικά διαγνωστικά τεστ τριχόπτωσης DNA Hair Biology Test και Hair Psychology Test που αναπτύχθηκαν από κορυφαίες επιστημονικές ομάδες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το DHI Global Medical Group, τη μεγαλύτερη ιατρική ομάδα στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του τριχωτού.

Με τα δυο νέα διαγνωστικά τεστ, οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τριχόπτωση  έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν αφού μπορούν να ανακαλύψουν αν το οξειδωτικό στρες έχει επηρεάσει το DNA των μαλλιών τους, να διαπιστώσουν αν η τριχόπτωση τους οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες αλλά και να μάθουν αν η απώλεια μαλλιών έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία τους.  Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ συμβάλλουν καταλυτικά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του κατάλληλου πλάνου θεραπείας για κάθε ασθενή ξεχωριστά, προσφέροντας τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από την βαθμίδα τριχόπτωσης στην οποία ανήκει.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι επιστημονικές ομάδες του ΕΚΠΑ αποκάλυψαν πως σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με τριχόπτωση έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά οξειδωτικού στρες που έχουν άμεση σχέση με την απώλεια μαλλιών και που μπορούν να μειωθούν δραστικά με την κατάλληλη θεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς που εμφανίζουν ψυχοπαθολογικές διαταραχές (όπως Σωματοδυσμορφία ή Κατάθλιψη) που μπορεί να οφείλονται στην τριχόπτωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το θεραπευτικό πλάνο επικεντρώνεται πρώτα στο ψυχολογικό σκέλος και στη συνέχεια στην αποκατάσταση του προβλήματος του τριχωτού αφού σύμφωνα με τις έρευνες, τα μαλλιά παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία ανδρών και γυναικών, οποιασδήποτε ηλικίας.

Την ίδια στιγμή, οι πιστοποιημένοι ιατροί του DHI Global Medical Group τόνισαν πως καθημερινά πολλοί ασθενείς πέφτουν θύματα επιτηδείων που προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας θεραπείες (όπως Μεταμόσχευση Μαλλιών) χωρίς όμως να διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και χωρίς προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε σωστή διάγνωση.

«Πρόκειται για μια ανήθικη και απαράδεκτη τακτική που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ασθενών αφού πριν από την κατάρτιση του θεραπευτικού πλάνου, ο ασθενής δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνο στα μαλλιά αλλά συνολικά, τόσο σε ότι αφορά την σωματική του υγεία όσο και την ψυχική» ανέφερε ο ιδρυτής της DHI, Κωνσταντίνος Γιώτης.  

Τα DNA Hair Biology Test και Hair Psychology Test αναπτύχθηκαν έπειτα από πολυετείς έρευνες του Τμήματος Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλή τον βραβευμένο καθηγητή Βασίλη Γοργούλη, της Α Ψυχιατρικής Κλινικής- Αιγινίτειο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλή τον καθηγητή Χαράλαμπο Παπαγεωργίου, και του DHI Global Medical Group που ασχολείται αποκλειστικά με τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του τριχωτού, από το 1970.

Το Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο Τριχόπτωσης – DHI Academy Masters Meeting διοργανώνεται κάθε χρόνο από την London Hair Restoration Training Academy και το DHI Global Medical Group.