Η κλίμακα μέτρησης της ανδρικής αλωπεκίας του Dr. O’Tar Norwood, αποτελεί την πιο αξιόπιστη σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών που ειδικεύονται σε θέματα του τριχωτού της κεφαλής.
Η ανάγκη καταγραφής και ταξινόμησης της προόδου της τριχόπτωσης- ιδιαίτερα στους άνδρες- είναι καθοριστική για την επικοινωνία μεταξύ των ειδικών στον τομέα της ανδρικής αλωπεκίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν την κλίμακα Norwood προκειμένου να αξιολογούν τα αποτελέσματα των διαφόρων θεραπειών και να συντάσσουν επιστημονικά συμπεράσματα .
Η πρώτη κλίμακα μέτρησης του σταδίου της αλωπεκίας, δημιουργήθηκε το 1950 από τον Dr. James Hamilton ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’70, αναθεωρήθηκε από τον Dr. O’Tar Norwood, από όπου διατηρείται και η ονομασία της μέχρι σήμερα. Μάλιστα, το 1996, ο καθηγητής O’Tar Norwood παρουσίασε για πρώτη φορά τις βαθμίδες Norwoood στην κλινική της DHI στην Αθήνα ενώ το 1999 συμμετείχε στο τέταρτο DHI WorkShop.
Σε διεθνές επίπεδο, τόσο η κλίμακα Hamilton όσο και η κλίμακα Norwood αποτελούν πολύτιμο “οδηγό” για τους επιστήμονες που χρησιμοποιώντας τες, μπορούν να ταξινομήσουν τα στάδια της ανδρικής φαλάκρας. Αν και η εικόνα του τριχωτού της κεφαλής πολλών ανδρών ενδέχεται να μην ταιριάζει απόλυτα με καμία από τις κατηγορίες ταξινόμησης, η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα τους εξακολουθεί να παραμένει αδιαμφισβήτητη.
Στο DHI Global Medical Group, ακολουθούμε την ταξινόμηση της κλίμακας Norwood καθώς αυτή του Hamilton δεν θεωρείται ιδανική για περιστατικά μεταμόσχευσης μαλλιών όπου πρέπει να προϋπάρξει αναλυτικός σχεδιασμός της κάθε περίπτωσης.
Η κλίμακα Norwood αναφέρεται στα αισθητικά δεδομένα του προσώπου και του κεφαλιού κατά τη συγκεκριμένη στιγμή που εξετάζει το πρόβλημα του και σε καμία περίπτωση δεν καταγράφει τη μελλοντική του εξέλιξη. Ωστόσο, αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να ελεγχθεί κλινικά από έναν έμπειρο γιατρό μέσω της «πρόγνωσης» που περιλαμβάνεται στη διάγνωση της αλωπεκίας.
Δες την παραπάνω εικόνα και ανακάλυψε σε ποια βαθμίδα της Κλίμακας Norwood ανήκεις.
- Βαθμίδα 1: Δεν παρατηρείται αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.
- Βαθμίδα 2: Μικρή υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής.
- Βαθμίδα 2A: Αποδυναμωμένη τριχοφυΐα στο μπροστινό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής και υποχώρηση της κεντρικής μετωπιαίας γραμμής.
- Βαθμίδα 3: Έντονη υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής σε σχήμα του γράμματος “Μ”.
- Βαθμίδα 3Α: Έντονη υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής και διεύρυνση της περιοχής αποδυναμωμένης τριχοφυΐας.
- Βαθμίδα 3 Vertex: Υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής και αραίωση στην κορυφή του τριχωτού.
- Βαθμίδα 4: Έντονη υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής με τάση συνένωσης με την κορυφή και παράλληλα, επέκταση της αραίωσης στην κορυφή.
- Βαθμίδα 4Α: Αραίωση στο μπροστινό και επάνω τμήμα του τριχωτού της κεφαλής και σχηματισμός ημικυκλίου.
- Βαθμίδα 5: Έντονη απογύμνωση στο μπροστινό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής και στην κορυφή. Παράλληλα, μεταξύ κορυφής και μετωπιαίας γραμμής, παραμένει ένα μικρό τμήμα με αποδυναμωμένη τριχοφυΐα.
- Βαθμίδα 5Α: Ενιαία αραίωση τόσο στη μπροστινή όσο και στην επάνω περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.
- Βαθμίδα 5Β: Έντονη απογύμνωση στο μπροστινό τμήμα και στην κορυφή. Ανάμεσα τους, παραμένει ένα μικρό τμήμα με αποδυναμωμένη τριχοφυϊα.
- Βαθμίδα 6: Η έντονη αραίωση επεκτείνετε προς τη πλαϊνή αλλά και πίσω περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.
- Βαθμίδα 7: Η τριχοφυΐα περιορίζεται πλέον στην πλαϊνή και πίσω περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.