Skip to main content

Ασχολούμαστε μαζί τους καθημερινά. Τις πλένουμε, τις χτενίζουμε και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τις διατηρούμε υγιής, λαμπερές και δυνατές. Η σχέση μας μαζί τους, αγγίζει τα όρια του έρωτα. Όμως, πόσο καλά τις ξέρουμε και τι πραγματικά γνωρίζουμε για τη ζωή τους;

Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι τρίχες, ακολουθούν- κατά μέσο όρο- 25 έως 30 κύκλους τριών φάσεων, της ανάπτυξης, της παλινδρόμησης και της πτώσης. Αυτό σημαίνει πως τα μαλλιά δεν αναπτύσσονται συνεχώς αλλά σε διαδοχικούς κύκλους. Κάθε τρίχα αναπτύσσεται από τον θύλακα της και κάθε θύλακας έχει τον δικό του ξεχωριστό κύκλο ζωής.

Η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας ονομάζεται «Αναγενής φάση» και διαρκεί από 2 έως και 6 χρόνια. Πρόκειται για την χρονική περίοδο όπου τα κύτταρα της ρίζας πολλαπλασιάζονται ενεργά με αποτέλεσμα να παράγονται μαλλιά.

Το δεύτερο στάδιο που ακολουθεί την «Αναγενή φάση» είναι η «Καταγενής φάση» όπου οι τρίχες σταματούν να μεγαλώνουν και ουσιαστικά, προετοιμάζονται για την πτώση. Αυτή η περίοδος διαρκεί από μερικές βδομάδες έως και 2 μήνες.

Το τρίτο και τελικό στάδιο του κύκλου της ζωής κάθε τρίχας είναι η «Τελογενής φάση» και διαρκεί από 3 έως 6 βδομάδες. Σε αυτή την περίοδο, η ανάπτυξη των μαλλιών σταματάει, η τριχοφυΐα αναστέλλεται και τελικά, τα τριχοθυλάκια γίνονται ολοένα και πιο αδύναμα μέχρι που πέφτουν.

Στο φυσιολογικό τριχωτό της κεφαλής που δεν παρουσιάζει συμπτώματα τριχόπτωσης, το 90% των τριχών βρίσκονται σε φάση αναγένεσης και το 10% σε φάση τελογένεσης. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται σε φάση τελογένεσης υπερβαίνει το 20%.

Η διαδοχή των τριών φάσεων του κύκλου ζωής της τρίχας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κατά μέσο όρο, είναι φυσιολογικό να χάνονται καθημερινά περίπου 80 έως 100 τρίχες που στη συνέχεια αντικαθίστανται από νέες. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται, δεδομένων των συνθηκών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει μετά την εγκυμοσύνη, όπου πολλές γυναίκες συνηθίζουν να χάνουν μαλλιά, αλλά και μετά από μια παρατεταμένη εμπύρετη κατάσταση. Επιπλέον, ο κύκλος ζωής της τρίχας επηρεάζεται σημαντικά από  τον καιρό αφού κατά τη φθινοπωρινούς μήνες, η τριχόπτωση μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί ενώ την άνοιξη, είναι φανερά μειωμένη. Παράλληλα, η διάρκεια της ανάπτυξης των μαλλιών είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι από ότι το χειμώνα.

Σήμερα, ο κύκλος ζωής της τρίχας μπορεί να μελετηθεί εργαστηριακά με τη χρήση μικροσκοπίου, το τριχογράφημα, που δίνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την τριχόπτωση.