Skip to main content

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών Follicular Unit Transplant (FUT- Strip) ή “Μεταμόσχευση Θυλακικής Μονάδας” παρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Για περισσότερα από 15 χρόνια, η FUT- Strip αποτελούσε την πλέον διαδεδομένη και δημοφιλή μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών αφού η εκτέλεση της δεν απαιτούσε ολική αναισθησία του ασθενή ενώ παρουσίαζε σημαντικά αισθητικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με παλαιότερες τεχνικές που ήταν ιδιαίτερα επίπονες, χρονοβόρες και κυρίως, ελάχιστα αποτελεσματικές.

Ωστόσο, όπως και οι υπόλοιπες τεχνικές του παρελθόντος έτσι και η FUT- Strip χαρακτηριζόταν από σημαντικά μειονεκτήματα με κυριότερο αυτό της αντιαισθητικής ουλής που έμενε για πάντα στην δότρια περιοχή του ασθενή. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, πολλές κλινικές- τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- εξακολουθούν να εφαρμόζουν την τεχνική FUT- Strip. Ουσιαστικά, FUT- Strip είναι η τεχνική που πραγματοποιείται με λήψη τριχοθυλακίων από την δότρια περιοχή, με αφαίρεση λωρίδας δερματικού κρημνού πάνω στον οποίο εμπεριέχονται τριχικοί θύλακες.

Aφού σχεδιαστεί η λωρίδα του δέρματος που θα αφαιρεθεί από την λήπτρια περιοχή, πραγματοποιείται τοπική ή γενική αναισθησία και στη συνέχεια γίνεται τομή του δέρματος και από τις δυο πλευρές. Στη συνέχεια, η λωρίδα του δέρματος αποκολλάται από το υποδόριο λίπος με χειρουργικό ψαλίδι ή νυστέρι. Αυτή είναι μια από τις πλέον κρίσιμες φάσεις της επέμβασης αφού αν η τομή γίνει πολύ βαθιά τότε καταστρέφονται τα αισθητικά νεύρα της περιοχής με αποτέλεσμα να υπάρχουν μετεγχειρητικές παρενέργειες όπως χρόνιοι πόνοι στο σημείο της τομής.

Αφού αφαιρεθεί η λωρίδα του δέρματος, πραγματοποιείται συρραφή του τραύματος (με ράμματα τύπου nylon ή τριχοφυτική σύγκληση) και ακολουθεί η επεξεργασία των μοσχευμάτων. Η επεξεργασία πραγματοποιείται στο μικροσκόπιο όπου η λωρίδα του δέρματος τεμαχίζεται σταδιακά ώστε να προκύψουν εμφυτεύσιμα μοσχεύματα. Το συγκεκριμένο στάδιο αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό μειονέκτημα της τεχνικής FUT- Strip καθώς οι περισσότερες μονάδες μεταμόσχευσης παράγουν μοσχεύματα που είναι μεγάλα για εμφύτευση με αποτέλεσμα να καταγράφονται αφύσικα αποτελέσματα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, τα μοσχεύματα υφίστανται κάκωση και τα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια παρουσιάζουν μειωμένη επιβίωση.

Τελευταίο στάδιο της διαδικασίας είναι η τοποθέτηση των τριχοθυλακίων στην περιοχή που πάσχει από τριχόπτωση. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και σήμερα, δεν είναι λίγες οι κλινικές που τοποθετούν τα μοσχεύματα με τη δημιουργία οπών- υποδοχών και τη χρήση νυστεριού η χειρουργικού ψαλιδιού. Αφού δημιουργηθεί η οπή, τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τη βοήθεια βαλβίδας, μια διαδικασία που σε αρκετές περιπτώσεις είναι επίπονη και αιματηρή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε δημιουργία ουλής στην λήπτρια περιοχή. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα παίζει η εμπειρία αλλά και οι λεπτοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφού η χρήση μοσχευμάτων μεγάλου μεγέθους οδηγεί σε μη ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα αλλά και σε doll like effect (εμφάνιση δίκην κούκλας).

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις υπόλοιπες παλιές τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών, έτσι και με την FUT- Strip, υπάρχουν σημαντικές μετεγχειρητικές επιπλοκές ενώ ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε περιπτώσεις πολλαπλών επεμβάσεων με την ίδια μέθοδο.

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUT- Strip αναγκάζονται να υποβληθούν και σε δεύτερη επέμβαση προκειμένου να βελτιώσουν το φτωχό αισθητικό αποτέλεσμα και να πυκνώσουν την εμπρόσθια γραμμή τους ενώ πολλοί ασθενείς καταφεύγουν και στην πλαστική χειρουργική με σκοπό να αποκαταστήσουν την αντιαισθητική ουλή στη δότρια περιοχή, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.

Στα κέντρα του DHI Global Medical Group δεν εκτελούνται μεταμοσχεύσεις μαλλιών με την τεχνική FUT- Strip!

Κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ και μάθετε για την προηγμένη τεχνική μεταμόσχευσης της DHI.