Skip to main content

Αποκλειστική συνέντευξη του καθηγητή της Α Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπου Παπαγεωργίου.

Το φυσιολογικό στρες αποτελεί προϋπόθεση υγείας και δεν έχει καμία επίπτωση στην υγεία των μαλλιών. Ωστόσο, το υπερβολικό και κακής ποιότητας στρες (γνωστό και ως distress) είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία καθώς επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό και ως εκ τούτου, την δομή και λειτουργία των μαλλιών. Αυτό άλλωστε υποστηρίζει ο καθηγητής της Α Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, που τα τελευταία δυο χρόνια συνεργάζεται στενά με το DHI Global Medical Group, μελετώντας διεξοδικά και εις βάθος τις ψυχολογικές- ψυχιατρικές διαστάσεις των παθήσεων των τριχών.

«Έχει αποδειχθεί πως το υπερβολικό στρες- αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε κακής ποιότητας- επηρεάζει την υγεία των μαλλιών ενώ την ίδια στιγμή, η απώλεια μαλλιών συντελεί στην αύξηση αυτού του στρες. Έτσι, εγκαθίσταται ένας φαύλος κύκλος με αποτέλεσμα πάρα πολλοί συμπολίτες μας να παγιδεύονται σε αυτόν και να επιβαρύνονται καθοριστικά» δηλώνει ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μπορεί η Μεταμόσχευση Μαλλιών ή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία τριχόπτωσης να συντελέσει στη μείωση του υπερβολικού- κακού- στρες;

«Η κλινική πείρα δείχνει ότι η Μεταμόσχευση Μαλλιών μπορεί να δράσει ευεργετικά σε ανθρώπους που πάσχουν από αγχώδεις εκδηλώσεις, δηλαδή από ήπιες μορφές ψυχολογικής επιβάρυνσης. Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε τα ακόλουθα. Ένα ποσοστό των ανθρώπων που έχουν την ατυχία να έχουν απώλεια μαλλιών, εμφανίζουν υψηλό ποσοστό ψυχοπαθολογίας, δηλαδή συμπτωμάτων που χρειάζονται προσοχή και βοήθεια, τόσο από τους ίδιους όσο και από το συγγενικό τους περιβάλλον ή τους ειδικούς. Αυτή η συμπτωματολογία διακρίνεται στην αγχώδη συμπτωματολογία, στην καταθλιπτική συμπτωματολογία και στην δυσμορφοφοβία. Όπως προείπαμε, η αγχώδης συμπτωματολογία ευεργετείται σε ικανό βαθμό από τη μεταμόσχευση μαλλιών. Η καταθλιπτική συμπτωματολογία ευεργετείτε σε μέτριο βαθμό ενώ η δυσμφορφοφοβία καθόλου. Εν τέλει, όλες οι μορφές ψυχοπαθολογίας χρειάζονται μια ουσιαστική και ειδική μεταχείριση για να προστατευτεί ο φορέας από αυτά τα ενοχλήματα».

Αυτές οι  μορφές ψυχοπαθολογίας, εντοπίζονται μέσω του Hair Psychology Test;

«Η προσέγγιση που κάνουμε μέσα από αυτή την όντως παραγωγική διαδικασία που έχει εγκατασταθεί από την DHI και την Α Πανεπιστημιακή Κλινική, μας επιτρέπει να οριοθετούμε ποιοτικά και ποσοτικά τόσο τη φύση όσο και τη βαρύτητα αυτών των ενοχλημάτων. Τα μέσα για αυτό είναι τόσο η κλινική συνέντευξη- που πραγματοποιείται με την παρουσία ειδικών, έμπειρων και εκπαιδευμένων συνεργατών της κλινικής- όσο και μέσα από τη χρήση ψυχομετρικών κλιμάκων, των ψυχομετρικών δοκιμασιών».

Υπάρχει συγκεκριμένη θεραπευτική διαδικασία που ακολουθείται για τους ασθενείς που εμφανίζουν ψυχοπαθολογικά συμπτώματα, όταν και εφόσον κρίνεται απαραίτητο;

«Ασφαλώς. Αφού οριοθετηθεί διαγνωστικά το πρόβλημα, ταυτόχρονα ή στη συνέχεια ακολουθεί πρόσκληση του φορέα του προβλήματος στην Α Πανεπιστημιακή Κλινική  ή όπου άλλου κρίνεται απαραίτητο για να τύχει της απαραίτητης θεραπευτικής βοήθειας».

Συχνά, πολλοί ασθενείς με τριχόπτωση που επισκέπτονται την DHI, ρωτάνε: Γιατί να κάνω το Ψυχολογικό Τεστ; Τελικά, σε τι θα με βοηθήσει;

«Είναι από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό ότι “εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον” (μτφρ: ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι. Θουκυδίδης, από τον Επιτάφιο του Περικλή).  Είναι απαραίτητο να προσεγγίζουμε με σεβασμό και επιστημονικό τρόπο τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευψυχία. Και το Ψυχολογικό Τεστ βοηθάει να δούμε αν υπάρχει κακής ποιότητας στρες».

Ποια είναι τα δεδομένα που έχουν προκύψει από την συνεργασία της DHI με την Α Ψυχιατρική Κλινική, μέχρι σήμερα;

«Στην μέχρι τώρα συνεργασία μας, προέκυψαν δεδομένα που είναι σε απόλυτη συμφωνία με την διεθνή κλινική πραγματικότητα. Ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 60% των ανθρώπων που αποτείνονται στην DHI είναι φορείς- χωρίς να φταίνε και χωρίς να το θέλουν- ψυχιατρικής συμπτωματολογίας που χρειάζεται προσοχή και βοήθεια και που κατανέμεται- κατά βάση- στις αγχώδεις διαταραχές, στην καταθλιπτική συμπτωματολογία και στην δυσμορφοφοβία».

Πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου 2016, κατά τη διάρκεια του DHI Autumn Meeting, είχατε δηλώσει πως ένας στους δέκα ασθενείς της DHI δεν κρίνεται κατάλληλος για Μεταμόσχευση Μαλλιών ή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία τριχόπτωσης γιατί αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Έχει αλλάξει αυτό το ποσοστό σήμερα;

«Όχι. Ίσα- ίσα που επιβεβαιώνεται. Πρόκειται για τους ανθρώπους που διαγνωστικά στεγάζονται κάτω από τον όρο Δυσμορφοφοβία».

Ποια ψυχοπαθολογική συμπτωματολογία ορίζεται ως Δυσμορφοφοβία;

«Θα σας το πω απλοϊκά. Όλοι έχουμε μια εικόνα εαυτού και μια εικόνα κόσμου. Κάποιοι άνθρωποι- χωρίς να φταίνε και χωρίς να το θέλουν- έχουν μια λαθεμένη εικόνα εαυτού. Νιώθουν ότι δεν είναι όμορφοι και ελκυστικοί αλλά ότι είναι άσχημοι. Μάλιστα, το νιώθουν σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια ποιότητα που όλο τους το είναι επικεντρώνεται σε αυτή την εντύπωση της άσχημης εικόνας του “μη ελκυστικού”. Έτσι, δε μπορούν να σοδεύουν θετικές εμπειρίες στις τρεις ενότητες που διαδραματίζεται η ζωή μας».

Ποιες είναι οι τρεις ενότητες ζωής στις οποίες αναφέρεστε;

«Η ζωή μας διαδραματίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη είναι η δημιουργία ή το επάγγελμα. Η δεύτερη είναι ο έρωτας ή η οικογένεια. Η τρίτη είναι ο ελεύθερος χρόνος. Όσοι άνθρωποι καταφέρνουν να έχουν θετικό ισοζύγιο εμπειριών σε αυτές τις τρεις ενότητες, είναι υγιείς. Η Δυσμορφοφοβία χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που έχουν αρνητικό ισοζύγιο εμπειριών σε αυτές τις τρεις ενότητες. Δηλαδή, δε μπορούν να επιτελούν τους επαγγελματικούς και άλλους κοινωνικούς ρόλους όπως το ρόλο του γονιού ή του συντρόφου, ή ακόμη δε μπορούν ούτε να διασκεδάσουν.  Έτσι, επιβαρύνονται τόσο που πολλές φορές απευθύνονται- από λαθεμένη προκατάληψη ζωής- σε πλαστικούς χειρουργούς- κατά κανόνα- για να διορθώσουν το έλλειμμα που θεωρούν ότι έχουν. Όμως, η σωστή αντιμετώπιση θα ήταν να έχουν ψυχιατρική- ψυχοθεραπευτική βοήθεια».

Ουσιαστικά, το πρόγραμμα Διάγνωσης, Πρόγνωσης, Πρόληψης και Θεραπείας της DHI, δείχνει στον ασθενή τον σωστό δρόμο που πρέπει να βαδίσει;

«Ασφαλώς. Και αυτό είναι το επαινετό στοιχείο για την εταιρία DHI που δείχνει αυτή την ευαισθησία και αυτόν τον ουμανισμό να μην υιοθετεί την λαθεμένη προκατάληψη του φορέα του προβλήματος για άμεση μεταμόσχευση μαλλιών αλλά να σπεύδει, με έναν πολύ φρόνιμο τρόπο, να προσανατολίσει και να καθοδηγήσει τους συγκεκριμένους ανθρώπους στην σωστή κατεύθυνση».

Πιστεύεται πως η καλή ψυχολογία ενός ασθενή που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών, βοηθά στην καλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη των εμφυτευμένων τριχοθυλακίων;

«Ασφαλώς.  Αναμένουμε αυτό να έχει αίσια έκβαση».

Τριχόπτωση και ερωτική ζωή. Πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μείωση της ερωτικής διάθεσης στους ασθενείς που πάσχουν από τριχόπτωση. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Το κακής ποιότητας στρες επιβαρύνει τους ανθρώπους και συντελεί στο να έχουν αρνητική σοδειά εμπειριών. Εάν το άτομο απαλλαγεί από το κακής ποιότητας στρες τότε θα έχει θετική σοδειά εμπειριών και στον τομέα του έρωτα. Ο έρωτας δεν είναι μόνο η σεξουαλική πράξη αυτή κάθε αυτή αλλά είναι η συνθήκη που νιώθει εύρωστος ένας άνθρωπος. Άρα  μπορεί να επιτελεί όλους τους ρόλους τους παραγωγικά. Όταν είμαστε ερωτευμένοι, ζούμε».

Πείτε μας λίγα λόγια για την επιστημονική έρευνα που διεξάγει η Πανεπιστημιακή ομάδα σας σε συνεργασία με το DHI Global Medical Group.

Είναι μια βάσιμη υποσχόμενη συνεργασία η οποία έχει συμπεριλάβει και την συνεργασία του Εργαστηρίου της Ιστολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον εξαίρετο καθηγητή και συνάδελφο κ. Βασίλη Γοργούλη όπου μεριμνά ώστε να συμπεριληφθεί, να ποσοτικοποιηθεί και να συναξιολογηθεί και το κακής ποιότητας στρες (distress) σε κυτταρικό επίπεδο αλλά ακόμη και η δυνητική βλάβη δομικών τειχών της ρίζας της τρίχας- όπως είναι το DNA. Έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι αυτή η συντεταγμένη διαγνωστική προσέγγιση θα μας επιτρέψει να έχουμε πιο συνεπείς διαγνωστικούς δείκτες και ταυτόχρονα οι θεραπευτικές μας παρεμβάσεις να είναι πιο σύγχρονες και γιατί όχι, πιο αποτελεσματικές. Τολμώ να καταθέσω ρητά πως η εταιρία DHI, με έναν όντως συγκινητικό τρόπο, πρωτοστατεί σε αυτή την βάσιμα υποσχόμενη επιστημονική πρωτοβουλία και για μένα, οφείλει να εισπράττει τον ρητό έπαινο”.