Skip to main content
Ενημερωτικά άρθρα

Η ιστορία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών

By 30 Μαρτίου 20178 Ιουνίου, 2021No Comments

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η πλέον σίγουρη, ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδο για την οριστική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και την αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλής. Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από τριχόπτωση, επιλέγουν να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους αλλά και να τονώσουν την πληγωμένη αυτοπεποίθηση τους. Σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα η αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια εξαιρετικά απλή και ανώδυνη υπόθεση, αρκεί βέβαια να εκτελείται από έμπειρους και πιστοποιημένους γιατρούς. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι αφού μέχρι να φτάσουμε στην τελειοποίηση των τεχνικών εμφύτευσης, προηγήθηκαν πειράματα, πρακτικές και μέθοδοι που όχι μόνο δεν έδιναν οριστική λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης αλλά αντίθετα, το επιδείνωναν, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του ασθενή.

Τα πρώτα βήματα

history-lists-9-bizarre-baldness-cures-hair-transplants-3094456-EΟι πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν ως στόχο την αποκατάσταση του τριχωτού, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30 από Ιάπωνες δερματολόγους, ωστόσο το έργο τους δεν έγινε ευρέως γνωστό αφού διακόπηκε απότομα εξαιτίας του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, ο αμερικανός γιατρός Dr. Norman Orentreich έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών αφού κατάφερε να πραγματοποιήσει επέμβαση μεταφοράς τριχοθυλακίων. Παράλληλα, υπήρξε ο πρώτος που υποστήριξε πως τα τριχοθυλάκια που προέρχονται από την περιοχή σταθερής τριχοφυΐας (τα οποία βρίσκονται στο πίσω και πλαϊνό μέρος του κεφαλιού) διατηρούν την γενετική τους ταυτότητα, δεν πέφτουν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ακόμη και όταν μεταμοσχευθούν στην πάσχουσα περιοχή ή όπου παρατηρείται αραίωση. Έτσι, ο αμερικανός επιστήμονας υπήρξε ο πρώτος που καθιέρωσε τις έννοιες της «λήπτριας» και «δότριας» περιοχής του τριχωτού, που χρησιμοποιούνται ως σήμερα.

Νυστέρια, ράμματα και ουλές

hqdefaultΣτις δεκαετίες που ακολούθησαν εμφανίστηκαν διάφορες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών (όπως οι Flap Surgery, Sculp Reduction, Tissue Expanders και Punch Grafting) που ήταν εξαιρετικά επώδυνες, πολύπλοκες και χρονοβόρες ενώ σε καμία περίπτωση δεν προσέφεραν φυσικό αποτέλεσμα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, εμφανίστηκε η τεχνική Follicular Unit Transplantation (FUT- Strip) που αποτέλεσε την πιο προηγμένη μέχρι τότε και που δυστυχώς, συνεχίζει να προσφέρεται ακόμη και σήμερα. Με την FUT πραγματοποιείται χειρουργική εκτομή δέρματος και τριχών από τη δότρια περιοχή ενώ στη συνέχεια, γίνεται διαχωρισμός των μοσχευμάτων και εμφύτευση στη λήπτρια περιοχή. Παρά τα ομολογουμένως βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με τις παλαιότερες τεχνικές, η FUT δε μπορεί παρά να θεωρείται ξεπερασμένη αφού περιλαμβάνει νυστέρια και ράμματα ενώ αφήνει μόνιμη, εμφανή και αντιαισθητική ουλή στη δότρια περιοχή του ασθενή.

Πριν από περίπου 15 χρόνια, παρουσιάστηκε επίσημα η πιο εξελιγμένη έως τότε τεχνική, η Follicular Unit Extraction (FUE) που εκτελείται με μεταφορά τριχοθυλακίων από την δότρια στην λήπτρια περιοχή. Μάλιστα, ένας από τους πρώτους ιατρικούς οργανισμούς που καθιέρωσε και εφάρμοσε επίσημα την FUE (το 2001) ήταν το DHI Global Medical Group που μετά από επιστημονικές έρευνες και μελέτες, κατάφερε να την εξελίξει στο υψηλότερο επίπεδο με την ανάπτυξη της πιο προηγμένης τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο, της περίφημης Direct Hair Implantation.

Η πιο σύγχρονη τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Η προηγμένη τεχνική Direct Hair Implantation παρουσιάστηκε επίσημα από την DHI το 2010 και μέχρι σήμερα, αποτελεί την τελειότερη στην ιστορία της μεταμόσχευσης μαλλιών αφού σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες, είναι ελάχιστα επεμβατική και προσφέρει μέγιστη φύτρωση αλλά και 100% φυσικά αποτελέσματα κάθε φορά. Ουσιαστικά, πρόκειται για την τεχνική που έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα ράμματα, τις ουλές και τα νυστέρια, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή στην αποκατάσταση μαλλιών.

Μεταμόσχευση Μαλλιών

H Direct Hair Implantation εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο στα κέντρα του DHI Global Medical Group και έχει χαρακτηρισθεί ως η πιο ασφαλής, απλή, μοντέρνα και αποτελεσματική τεχνική στον κόσμο. Με τη μεταμόσχευση μαλλιών της DHI, υγιή τριχοθυλάκια από το πίσω μέρος του κεφαλιού, επιλέγονται και εμφυτεύονται ένα προς ένα στην περιοχή της αραίωσης. Με τη χρήση του ειδικά πατενταρισμένου εργαλείου DHI Ιmplanter, κάθε τριχοθυλάκιο τοποθετείται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, βάθος και κλίση, ώστε να επιτευχθεί 100% φυσικό αποτέλεσμα και μέγιστη φύτρωση. Επιπλέον, χάρη στα νέα πρωτόκολλα της DHI, ο ασθενής δεν χρειάζεται να ξυρίσει το κεφάλι του πριν από την διαδικασία της μεταμόσχευσης, αν δεν το επιθυμεί, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία και τις καθημερινές τους δραστηριότητες την επόμενη κιόλας μέρα μετά την συνεδρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα κέντρα του DHI Global Medical Group οι συνεδρίες μεταμόσχευσης μαλλιών εκτελούνται αποκλειστικά και μόνο από έμπειρους γιατρούς που κατέχουν “Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:“DHI Hair Restoration Specialization Course” αλλά και πιστοποίηση από την London Hair Restoration Training Academy.