Skip to main content

Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και το άγχος της καθημερινότητας ευθύνονται για το “οξειδωτικό στρες” στο οποίο οδηγούνται τα κύτταρα του οργανισμού μας, με φυσικό επακόλουθο την σταδιακή φθορά ή ακόμη και καταστροφή τους. Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες προκαλεί την αλλοίωση του DNA που ανιχνεύεται στα τριχοθυλάκια των ασθενών με Ανδρογενετική Αλωπεκία.

Μέρος του διαγνωστικού τεστ τριχόπτωσης DSA, το νέο Hair Biology Test της DHI δίνει απαντήσεις στο ερώτημα για το αν το “οξειδωτικό στρες” έχει προκαλέσει αλλοίωση του DNA που ανιχνεύεται στα τριχοθυλάκια όλων όσων πάσχουν από Ανδρογενετική Αλωπεκία. Το νέο Hair Biology Test της DHI αναπτύχθηκε από ομάδα επιστημόνων του τμήματος Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με επικεφαλή τον διακεκριμένο καθηγητή, Βασίλη Γοργούλη, κατά τη διάρκεια ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με το DHI Global Medical Group.

“Είμαστε ότι τρώμε”

Μια έκφραση που ακούμε συχνά και που στην πραγματικότητα, αποτελεί μια μεγάλη αλήθεια. Άλλωστε, ο τρόπος που τρώμε και κυρίως, οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να αποτελέσουν “ασπίδα προστασίας” από τη φθορά του χρόνου και να συμβάλλουν καταλυτικά στη διατήρηση της υγείας μας και ως εκ τούτου, των μαλλιών μας.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται σε πληθώρα τροφίμων βοηθούν στην καταστολή της καταστροφικής οξείδωσης των κυττάρων καθώς προστατεύουν τα κύτταρα και μας θωρακίζουν ενάντια στις χρόνιες παθήσεις.

Τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω συγκεκριμένων τροφών είναι απόλυτα αναγκαία αφού δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες, μετατρέποντας τες σε μη τοξικές και ουσιαστικά ακίνδυνες για τον οργανισμό.

Τα αντιοξειδωτικά έχουν έντονη αντικαρκινική δράση, προστατεύουν την καρδιά, προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση διατηρώντας το δέρμα ελαστικό περιορίζοντας την διάσπαση του κολλαγόνου, βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και τις πνευματικές ικανότητες, προστατεύουν τα οστά και τις αρθρώσεις, έχουν αντιαλλεργική δράση, ενισχύουν την όραση και φυσικά, βοηθούν τα μαλλιά να μένουν υγιή και λαμπερά.

Πέντε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά:

Goji Berry (γκότζι μπέρι): Το γκότζι μπέρι έχει ευεργετικές ιδιότητες, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια στον οργανισμό, γι’ αυτό και θεωρείται υπερτροφή (superfood). Πρόκειται για ένα κόκκινο άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο το οποίο περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες. Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό, η αμέσως επόμενη πιο αντιοξειδωτική τροφή είναι το βατόμουρο έχει 2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες. Δηλαδή το γκότζι μπέριέχει πάνω από 10 φορές πιο ισχυρό σε αντιοξειδωτικά από το δεύτερο στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών!

Καρύδια: Περιέχουν τα πιο πολλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και το γεγονός ότι καταναλώνονται άψητα τους δίνει μεγάλη αξία, αφού με το ψήσιμο τα αντιοξειδωτικά μιας τροφής μειώνονται ως προς την ποιότητά τους.

Σπανάκι: Σε μια από τις πρώτες θέσεις αντιοξειδωτικών λαχανικών βρίσκεται και το σπανάκι, στο οποίο έχουν διαπιστωθεί περισσότερα από 10 είδη φλαβονοειδών, ενώ είναι πλούσιο και σε πολυφαινόλες.

Ρόδι: Είναι από τα λίγα που καταναλώνονται μαζί με το κουκούτσι δίνοντάς μας την ευκαιρία να επωφεληθούμε πλήρως από τη θρεπτική τους αξία. Πληθώρα μελετών υποστηρίζουν ότι το ρόδι είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό τρόφιμο. Η συγκέντρωσή του σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα σε πολυφαινόλες βρέθηκε ότι είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του σταφυλιού, του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού.

Ξηρά δαμάσκηνα: Eίναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ασθένειες ενώ είναι φιλικά προς την καρδιά και οφέλιμα στην καρδιά.