Η τριχόπτωση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αφού η απώλεια μαλλιών αλλάζει την εξωτερική εμφάνιση, προσθέτοντας χρόνια στην πραγματική ηλικία και επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία και την καθημερινότητα του παθόντα.
Μόνιμη ή παροδική, εντοπισμένη ή διάχυτη, η τριχόπτωση, μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους αφού προκαλείται από πολλούς παράγοντες όπως το στρες, η κακή διατροφή, κάποια φαρμακευτική αγωγή, ορμονικές ανισορροπίες, βακτήρια στο τριχωτό της κεφαλής, κληρονομικότητα ή και συνδυασμό κάποιων παραγόντων.
Σε γενικές γραμμές, η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή σταδιακά. Η απώλεια έως 100 τριχών κεφαλής κάθε μέρα, θεωρείται απόλυτα φυσιολογική ωστόσο, όταν πάρει μεγαλύτερη έκταση ενδέχεται να οφείλετε σε παθολογικούς λόγους και καλό είναι να ζητείται βοήθεια μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς Μεταμόσχευσης Μαλλιών ή δερματολόγο.
Η ανδρογεννετική αλωπεκία (κοινή φαλάκρα) που οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, αποτελεί την πιο συχνή περίπτωση και συναντάται στο 95% των περιπτώσεων της ανδρικής αλωπεκίας καθώς και σε κάποιο ποσοστό στις γυναίκες.
Η εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας έχει χωριστεί σε διάφορες κατηγορίες ταξινόμησης από τους επιστήμονες με κυρίαρχα συστήματα μέτρησης αυτά των dr. Hamilton και αργότερα του dr. Norwood. Το πρώτο ορατό της σημάδι δεν είναι άλλο από την υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής τριχοφυΐας στους κροτάφους και στην μετωπιαία γραμμή ενώ με την πάροδο του χρόνου, η πυκνότητα των μαλλιών μειώνεται σταδιακά. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί επιστημονική μέθοδος που να βοηθά στην πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος της απώλειας μαλλιών σε ένα νεαρό άτομο με εμφανή σημάδια πρόωρης ανδρικής φαλάκρας. Μάλιστα, σε ότι αφορά το 96% των περιπτώσεων που αφορούν άνδρες, η υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής δεν συνδυάζεται απαραίτητα με περαιτέρω απώλεια μαλλιών εκτός βέβαια από εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να χαθούν τα μαλλιά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Σε ότι αφορά τους άνδρες, η τριχόπτωση είναι πιθανό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους, από τα τέλη της εφηβείας μέχρι και την ηλικία των 50 ετών, ενώ έχει παρατηρηθεί πως όσοι χάνουν τα μαλλιά τους από την εφηβεία, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή τριχόπτωση και μεγάλη βαθμίδα ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Στο DHI Global Medical Group αναγνωρίζουμε ότι η σωστή διάγνωση αποτελεί τη βάση για την επιτυχή και μόνιμη θεραπεία της τριχόπτωσης. Αυτός είναι ο λόγος που αναπτύξαμε το προηγμένο σύστημα διάγνωσης της τριχόπτωσης DSA αλλά και το DPR, νέο σύστημα για τη Διάγνωση, Πρόληψη και Θεραπεία της τριχόπτωσης, σε άνδρες και γυναίκες.