Skip to main content

Η συχνότερη διαταραχή τριχοφυΐας είναι η Αλωπεκία που χωρίζεται σε δυο βασικές κατηγορίες, τις Μη Ουλωτικές Αλωπεκίες και τις Ουλωτικές Αλωπεκίες.

Μη Ουλωτικές Αλωπεκίες

1. Ανδρογενετική Αλωπεκία

Η ανδρογεννετική αλωπεκία (κοινή φαλάκρα) που οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, αποτελεί την πιο συχνή περίπτωση και συναντάται στο 95% των περιπτώσεων της ανδρικής αλωπεκίας καθώς και σε κάποιο ποσοστό στις γυναίκες.

Η εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας έχει χωριστεί σε διάφορες κατηγορίες ταξινόμησης από τους επιστήμονες με κυρίαρχα συστήματα μέτρησης αυτά των dr. Hamilton και αργότερα του dr. Norwood. Το πρώτο ορατό της σημάδι δεν είναι άλλο από την υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής τριχοφυΐας στους κροτάφους και στην μετωπιαία γραμμή ενώ με την πάροδο του χρόνου, η πυκνότητα των μαλλιών μειώνεται σταδιακά. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί επιστημονική μέθοδος που να βοηθά στην πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος της απώλειας μαλλιών σε ένα νεαρό άτομο με εμφανή σημάδια πρόωρης ανδρικής φαλάκρας. Μάλιστα, σε ότι αφορά το 96% των περιπτώσεων που αφορούν άνδρες, η υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής δεν συνδυάζεται απαραίτητα με περαιτέρω απώλεια μαλλιών εκτός βέβαια από εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να χαθούν τα μαλλιά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

2. Φυσιολογική Αλωπεκία
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η εποχική τριχόπτωση (περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως) που συνήθως εκδηλώνεται το φθινόπωρο και την άνοιξη.

3. Γυροειδής Αλωπεκία (Alopecia Areata)
Πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να προσβάλει άνδρες και γυναίκες σε ποσοστό περίπου 1%. Στις περισσότερες περιπτώσεις (περίπου 25%) οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Η ασθένεια εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει τα τριχοθυλάκια ως ξένο σώμα και τα προσβάλλει αναγκάζοντας τα να εισέλθουν στη φάση της τελογένεσης με αποτέλεσμα την πτώση τους. Η εξέλιξη της νόσου καθορίζεται από γενετικούς, ψυχολογικούς και ανοσολογικούς παράγοντες.

4. Διάχυτη Αλωπεκία (Telogen Effluvium)
Προκαλείται από διακοπή της φυσιολογικής εξέλιξης του κύκλου ζωής των μαλλιών, όταν οι τρίχες που βρίσκονται στο στάδιο της αναγένησης περνούν απότομα στο στάδιο της τελογένεσης με αποτέλεσμα την πτώση τους. Μέχρι την ανάπτυξη των ανάπτυξη των νέων τριχών, η εικόνα του τριχωτού της κεφαλής παρουσιάζει σημαντική αραίωση. Η Διάχυτη Αλωπεκία μπορεί να εκδηλωθεί σε τρεις τύπους: Οξεία, Υποξεία και Χρόνια ενώ τα συνήθη αίτια είναι: Ψυχολογικοί παράγοντες, αναιμία, θυρεοειδής, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, ασθένεια, τοκετός, φαρμακευτική αγωγή κτλ.

5. Anagen Effluvium
Εμφανίζεται ξαφνικά ως αποτέλεσμα της έντονης επίδρασης τοξικών, χημικών παραγόντων και ακτιβοβολιών (όπως οι χημειοθεραπείες) και δεν είναι μη αναστρέψιμη αφού μετά το πέρας της επίδρασης, η τριχοφυΐα συνήθως επανέρχεται.

6. Διάχυτες Αλωπεκίες από επίδραση βλαπτικών παραγόντων
-Από ενδοκρινικές διαταραχές που μπορεί να οφείλονται σε σακχαρώδη διαβήτη, αντισυλληπτικά, εγκυμοσύνη, υποθυρεοειδισμό κ.α.
-Από φάρμακα και χημικές ουσίες όπως τα αντιψυχωτικά, αντιπηκτικά, αντιθυρεοειδικά κ.α.
-Από διαταραχές διατροφής και μεταβολισμού λόγω έλλειψης σιδήρου, πρωτεϊνικής ανεπάρκειας κ.α.

7. Τραυματικές Αλωπεκίες
-Ως Τριχοτιλλομανία ορίζεται η τραυματική αλωπεκία που προκαλείται από ξερίζωμα των τριχών λόγω ψυχαναγκασμού.
-Η Αλωπεκία από έλξη (Traction Alopecia) προκαλείται από τράβηγμα των τριχών ή ακόμα και σφιχτό δέσιμο των μαλλιών.
-Αλωπεκία από τραύμα όπως ατύχημα, φωτιά κτλ

Ουλωτική αλωπεκία
Μπορεί να προκληθεί από φλεγμονή που καταστρέφει τα τριχοθυλάκια οδηγώντας σε μόνιμη αλωπεκία και μπορεί να οφείλεται σε μικροβιακή φλεγμονή, κληρονομικό νόσημα, δερματοπάθεια, νεοπλασίες του δέρματος και βλάβες από ατύχημα, έγκαυμα κτλ.