Skip to main content

Κατά τη διάρκεια απονομής των Όσκαρ, ο γνωστός ηθοποιός Will Smith επιτέθηκε φραστικά και χαστούκισε τον Chris Rock, επειδή τόλμησε να χλευάσει το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του, Jada Pinckett-Smith. Στην πραγματικότητα όμως η Jada δεν είχε ξυρίσει το κεφάλι της από επιλογή αλλά επειδή πάσχει από γυροειδή αλωπεκία, μια ασθένεια για την οποία μιλάει ανοιχτά, χωρίς ταμπού.

Η έλλειψη τακτ του γνωστού standup comedian αλλά και σκηνοθέτη, αποδεικνύει ότι η αλωπεκία δεν είναι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό, ειδικά όταν αφορά γυναίκες. Η αλωπεκία είναι μια πάθηση που προσβάλλει τους θύλακες των τριχών, προκαλώντας προσωρινή και μερικές φορές μόνιμη τριχόπτωση.

Σύμφωνα με μελέτη της Εφημερίδας της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας που δημοσιεύθηκε το 2019, οι Αφροαμερικανοί είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη αλωπεκίας λόγω γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

 

Η αλωπεκία στην καθημερινότητα των ασθενών

Ενώ έχει αποδειχθεί πως περίπου ένας στους δύο άνδρες πάσχει από αλωπεκία, το φαινόμενο είναι σαφώς πιο σπάνιο στις γυναίκες. Ωστόσο, η ανδρογεννετική αλωπεκία εξακολουθεί να είναι ο πιο κοινός τύπος αλωπεκίας στις γυναίκες.

Η αλωπεκία στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί λόγω κληρονομικότητας, έντονου στρες αλλά ακόμη και λόγω χτενίσματος όπως η πολύ σφιχτή κοτσίδα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Jada πάσχει από γυροειδή αλωπεκία, γνωστή και ως alopecia aerata που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την απώλεια μαλλιών από συγκεκριμένα σημεία του τριχωτού της κεφαλής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται “μπαλώματα”.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν τύπο αλωπεκίας που συνδέεται με φλεγμονή στη ρίζα της τρίχας, η οποία προκαλείται μετά από αυτοάνοση αντίδραση, όπως το στρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σώμα δεν αναγνωρίζει τα τριχοθυλάκια ως δικά του και τελικά, καταλήγει να τα απορρίπτει. Δεδομένου ότι η ρίζα της τρίχας δεν καταστρέφεται, η γυροειδής αλωπεκία δεν είναι πάντα μόνιμη. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να εξελιχθεί σε ολική απώλεια των μαλλιών.

Όπως είναι φυσικό, η απώλεια των μαλλιών έχει καθοριστική επίδραση στην ψυχολογία των γυναικών που χάνουν την αυτοπεποίθηση τους καθώς διαχρονικά, τα μαλλιά αποτελούν σύμβολο θηλυκότητας.

Το 2018, η Jada Pinkett Smith μίλησε για πρώτη φορά για την αλωπεκία της στα γυρίσματα της τηλεοπτικής της εκπομπής με τίτλο Red Table Talk. «Όταν ξεκίνησε, με τρόμαξε πολύ. Ήμουν στο ντους και έμειναν στα χέρια μου χούφτες μαλλιά. Νόμιζα ότι θα καταλήξω φαλακρή», είχε πει τότε ενώ αποκάλυψε πως για να κρύψει την τριχόπτωση της, είχε ξεκινήσει να φοράει τουρμπάνια και μαντήλια.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ηθοποιός τόλμησε να αποκαλύψει το μέγεθος της τριχόπτωσης της στους 11 εκατομμύρια followers της στο Instagram. «Κοιτάξτε αυτή τη γραμμή εδώ…», είχε πει, περνώντας το δάχτυλό της πάνω από ένα εντελώς άτριχο λευκό σημάδι στη μέση του τριχωτού της κεφαλής. «Εμφανίστηκε ξαφνικά, μέσα σε μια μέρα. Θα είναι όλο και πιο δύσκολο για μένα να το κρύψω. Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ παρά να γελάσω. (…) Ξέρετε ότι παλεύω με την αλωπεκία, οπότε σκέφτηκα να σας το δείξω για να μην κάνετε ερωτήσεις (…). Αυτή η αλωπεκία θα γίνει τελικά φίλη μου» είχε δηλώσει τότε σε ένα συγκινητικό αλλά και γενναίο μήνυμα αυτοαποδοχής.

 

Θεραπείες τριχόπτωσης

Η απώλεια μαλλιών δεν κατάφερε να πλήξει την αυτοπεποίθηση της Jada. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό αρνείται να αποδεχθεί την τριχόπτωση και τελικά, επηρεάζεται ψυχολογικά με αποτέλεσμα να χάνει την αυτοπεποίθηση του.

Αν είστε γυναίκα και αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης, το DHI Global Medical Group σας καλεί να κάνετε το πρώτο βήμα και να κλείσετε το δικό σας Διαγνωστικό ραντεβού δωρεάν. Οι ειδικοί της DHI θα σας καθοδηγήσουν υπεύθυνα και θα σας προτείνουν το ιδανικό πλάνο θεραπείας ανάλογα με το πρόβλημα τριχόπτωσης που αντιμετωπίζετε.