ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Κατά μέσο όρο, τα μαλλιά κάθε ανθρώπου αποτελούνται από 100.000 έως 150.000 τρίχες.

Η απώλεια 50 έως 100 τριχών καθημερινά κρίνεται ως φυσιολογική αφού κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων της ζωής τους (αναγενής, καταγενής και τελογενής φάση) οι τρίχες αντικαθίστανται και αναπτύσσονται ξανά, δηλαδή ανακυκλώνονται.

Όταν χάνονται περισσότερες από 100 τρίχες σε καθημερινή βάση τότε η τριχόπτωση δεν είναι φυσιολογική αλλά παθολογική.

Η αραίωση που δημιουργείται στο τριχωτό της κεφαλής, διακρίνεται σε βαθμίδες- στάδια (στάδια Αλωπεκίας σύμφωνα με τις κλίμακες Hamilton και Norwood)  και ανάλογα με το μέγεθος της, ονομάζεται Αλωπεκία.

 

Ανδρογενετική Αλωπεκία

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 50 ετών, και αποτελεί την πιο συχνή μορφή Αλωπεκίας αφού περιλαμβάνει το 95% των περιπτώσεων Αλωπεκίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τριχόπτωση που οφείλεται σε Ανδρογενετική Αλωπεκία ξεκινάει από την εμπρόσθια γραμμή και τους κροτάφους ενώ συνεχίζεται στο κεντρικό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής μέχρις ότου τα μαλλιά περιοριστούν στο στεφάνι που αποτελείται από την περιοχή που βρίσκεται γύρω από τα αυτιά και το πίσω μέρος του κεφαλιού.

Η Ανδρογεννετικη Αλωπεκία εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες και οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες της τρίχας αλλά και σε γενετική προδιάθεση.

 

Γυροειδής Αλωπεκία (Alopecia Areata)

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αφορά νεαρά άτομα έως 30 ετών ενώ η εξέλιξη της νόσου διαφέρει σε κάθε ασθενή.

Στην Γυροειδή Αλωπεκία, η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις του τριχωτού της κεφαλής, από 1.00 έως 5.00 εκατοστά, στις οποίες το δέρμα γίνεται λείο χωρίς τρίχες και σε αρκετές περιπτώσεις, λευκό και μαλακό.

Εκτός από την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, παρόμοιες αραιώσεις μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος (φρύδια, βλεφαρίδες, μασχάλη και εφηβαίο).

Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος. Η εμφάνιση Γυροειδούς Αλωπεκίας οφείλεται σε κληρονομικότητα, ενδοκρινολογικές αλλά και νευροψυχικές διαταραχές.

 

Διάχυτη Αλωπεκία (Telogen effluvium)

Η Διάχυτη Αλωπεκία μπορεί να προσβάλει τις γυναίκες σε ποσοστό μεγαλύτερο από τους άνδρες και εμφανίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να επηρεάσει την τριχοφυΐα σε όλο το σώμα.

Σε αυτή τη μορφή τριχόπτωσης προκαλείται διακοπή της φυσιολογικής εξέλιξης του κύκλου ζωής των μαλλιών και τα μαλλιά που βρίσκονται κατά 85% στην αναγενή φάση, εισέρχονται απότομα στην τελογενή φάση με αποτέλεσμα να πέφτουν μετά από περίπου τέσσερις μήνες. Έτσι, παρατηρείται ελάττωση της πυκνότητας της τριχοφυίας στο σύνολο του τριχωτού της κεφαλής.

Σε αρκετές περιπτώσεις, το φαινόμενο είναι αναστρέψιμο και διαρκεί έως ένα χρόνο ενώ σε κάποιες άλλες η Διάχυτη Αλωπεκία μπορεί να λειτουργήσει ως προπομπός της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας. Τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης Διάχυτης Αλωπεκίας είναι ο υποθυρεοειδισμός, το ψυχολογικό στρες, ο τοκετός, η αναιμία, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, εγχειρίσεις κ.α.

Ουλωτική Αλωπεκία (Cicatrial Alopecia)

Πρόκειται για μια μορφή Αλωπεκίας που είναι πιο συχνή στις γυναίκες και που εμφανίζεται με περιθυλακικό ερύθημα και κερατωτικά βύσματα στα άκρα της επεκτεινόμενης αλωπεκίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, η απώλεια των τριχών είναι σταδιακή και χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα ενώ σε κάποιες άλλες, εξελίσσεται γρήγορα και συνοδεύεται από πόνο, κνησμό και καύσο.

Το δέρμα του ασθενή που έχει προσβληθεί από Ουλωτική Αλωπεκία είναι συνήθως ερυθρό ενώ η φλεγμονή που καταστρέφει τους θύλακες της τρίχας βρίσκεται κάτω από το δέρμα και δεν είναι ορατή.

Η Ουλωτική Αλωπεκία διακρίνεται σε περιπτώσεις 1. Πρωτοπαθείς Ουλωτικές Αλωπεκίες όπου η αιτία είναι συνήθως φλεγμονή που καταστρέφει το τριχοθυλάκιο και 2. Δευτερογενείς Ουλωτικές Αλωπεκίες όπου η αιτία είναι εξωγενής, πχ. τραύμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η Ουλωτική Αλωπεκία οφείλεται σε ομαλό λειχήνα που προσβάλει τι δέρμα, τις τρίχες, τα νύχια και τους βλεννογόνους ή σε Δισκοειδή Ερυθηματώδη Λύκο (DLE).

 

Τραυματική Αλωπεκία (Traumatic Alopecia)

Η Τραυματική Αλωπεκία ή Τριχοτιλλομανία παρατηρείται τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες και χαρακτηρίζεται από το επαναλαμβανόμενο τράβηγμα των τριχών (μαλλιά, φρύδια, βλεφαρίδες) που προκαλεί την απώλεια τους. Σε περιπτώσεις που οι ασθενείς παρατείνουν τη συνήθεια τους για καιρό, η απώλεια των τριχών είναι μη αναστρέψιμη ενώ ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στο δέρμα ή ακόμη και σπανιότερα πόνους στην κοιλιά, αν συνοδεύεται από τριχοφαγεία.

Τραυματική Αλωπεκία προκαλείται και από τα πρόσθετα μαλλιά (extensions, τρέσες κ.α.), από ατύχημα (φωτιά, χτύπημα κ.α.) αλλά και από έντονο τράβηγμα των τριχών κατά τη διάρκεια του χτενίσματος αφού σταδιακά, τα μαλλιά γίνονται πιο αδύναμα και πιο αραιά.

 

Anagen Effluvium

Εμφανίζεται ξαφνικά ως αποτέλεσμα της έντονης επίδρασης τοξικών, χημικών παραγόντων και ακτιβοβολιών (όπως οι χημειοθεραπείες) και δεν είναι μη αναστρέψιμη αφού μετά το πέρας της επίδρασης, η τριχοφυΐα συνήθως επανέρχεται.