Τα πλούσια και λαμπερά μαλλιά αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της γυναικείας εμφάνισης και η απώλεια τους παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία κάθε γυναίκας.

Η απώλεια έως και 100 τριχών την ημέρα, δεν συνιστά γυναικεία τριχόπτωση αφού κρίνεται φυσιολογική και μπορεί να προκαλείται από παράγοντες όπως η αλλαγή της εποχής, ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Ωστόσο, όταν ο αριθμός των τριχών που πέφτουν σε καθημερινή βάση  ξεπερνά τις 100 τότε η τριχόπτωση είναι παθολογική και πρέπει να αναζητηθεί η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της.

Η γυναικεία τριχόπτωση αφορά περίπου το 15% του πληθυσμού των γυναικών ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μετά την ηλικία των 40 ετών, το 40% του γυναικείου πληθυσμού εμφανίζει σημάδια τριχόπτωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τριχόπτωση απασχολεί έντονα τις γυναίκες που βρίσκονται στις ηλικίες από 20 έως και 50 ετών.

Τα πιο συχνά χαρακτηριστικά γυναικείας τριχόπτωσης είναι:

 • Σημάδια αραίωσης λόγω λέπτυνσης και συρρίκνωσης των τριχών
 • Εμφανή ελάττωση της πυκνότητας λόγω προοδευτικής απώλειας τριχών
 • Αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής και κυρίως στο μπροστινό και επάνω τμήμα (Α και Β Ζώνη Τριχοφυΐας)

Σε αντίθεση με την ανδρική τριχόπτωση, η γυναικεία τριχόπτωση είναι πιο επιρρεπής σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η λήψη φαρμακευτικής αγωγής ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές αλλά και ορμονικές διακυμάνσεις εξαιτίας εμμηνόπαυσης ή εγκυμοσύνης. Μάλιστα, τα τριχοθυλάκια που επηρεάζονται αρνητικά από τη δράση των ορμονών δεν βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μια συγκεκριμένη ζώνη αλλά συνήθως είναι διάχυτα σε όλο το τριχωτό της κεφαλής (διάχυτη αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής).

Επιπλέον, η γυναικεία τριχόπτωση που οφείλεται σε ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, η κυρίως αραίωση εντοπίζεται κυρίως στην κορυφή της κεφαλής ενώ πολλές φορές διατηρείται η μετωπιαία γραμμή των μαλλιών.

Αναλυτικότερα, για τη γυναικεία τριχόπτωση που εμφανίζεται ως διάχυτη (διάχυτη αραίωση και λέπτυνση των τριχών) ευθύνονται ορμονικοί λόγοι, όπως:

 • Άγχος και στρες
 • Χρήση προϊόντων περιποίησης- styling
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
 • Λήψη αντισυλληπτικών
 • Παθήσεις του παραθυρεοειδούς.
 • Θυρεοειδοπάθειες.
 • Κακή διατροφή
 • Σιδηροπενική Αναιμία
 • Χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών.
 • Αδενώματα της υπόφυσης.
 • Υπερκορτιζολαιμία ή σύνδρομο Cushing

Επιπλέον, γυναικεία τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από τοκετό, χρόνια νόσο όπως καρκίνος, μακροχρόνια λήψη φαρμάκων, βαρύ χειρουργείο, θυλακίτιδα, ομαλό λειχήνα, τραυματισμό, φλεγμονή και φυσικά, γυροειδή αλωπεκία.

Όπως στην ανδρική έτσι και στη γυναικεία τριχόπτωση, η σωστή και έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική θεραπεία της. Προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της τριχόπτωσης και να καθοριστεί το κατάλληλο πλάνο θεραπείας, θα πρέπει να ληφθεί το πλήρες ιστορικό του ασθενή και στη συνέχεια να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων.

Στην DHI γνωρίζουμε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και για αυτό το λόγο έχουμε αναπτύξει το πιο προηγμένο σύστημα διάγνωσης της τριχόπτωσης, το DSA που πλέον αποτελείται και από το νέο Hair Biology Test που εκτελείται σε συνεργασία με ομάδα κορυφαίων επιστημόνων του Τμήματος Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το Hair Biology Test, άνδρες κάθε ηλικίας, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένη εξέταση των μαλλιών τους και να μάθουν με βεβαιότητα όλα όσα αφορούν το παρόν και το μέλλον του τριχωτού της κεφαλής τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος της τριχόπτωσης που τους ταλαιπωρεί.

Αν και η γυναικεία τριχόπτωση δεν επηρεάζει την συνολική υγεία των γυναικών, πολλές φορές μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον ψυχισμό τους και να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις αγχώδους διαταραχής ή ακόμη και κατάθλιψης. Άλλωστε, τα μαλλιά αποτελούν αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της γυναικείας εμφάνισης. Για τον λόγο αυτό, η DHI έχει συνάψει συνεργασία με ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων της Α Ψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Μελέτη των παθήσεων των τριχών και Ψυχοπαθολογία. Ο Ψυχολογικός άξονας. Ανίχνευση και παρέμβαση» που έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη του Hair Psychology Test το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του διαγνωστικού τεστ DSA.