Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο συχνή μορφή ανδρικής τριχόπτωσης που ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων αλωπεκίας.

Η απώλεια μαλλιών σε καθημερινό επίπεδο (περίπου έως 100 τρίχες την ημέρα) είναι φυσιολογική και δεν πιστώνεται απαραίτητα στην ανδρογενετική αλωπεκία αφού μπορεί να οφείλεται σε δερματολογικές παθήσεις, λήψη φαρμάκων, εποχικότητα, στη διατροφή ή σε πρόβλημα στον θυρεοειδή. Ουσιαστικά, σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλές από τις τρίχες που πέφτουν φυτρώνουν ξανά ή αντικαθίστανται από νέες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην εποχική τριχόπτωση.

Ωστόσο, όταν καταγράφεται υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής και αραίωση στο μπροστινό τμήμα του τριχωτού με βαθμιαία εξέλιξη προς τα υπόλοιπα τμήματα (εκτός από το πίσω μέρος- ινιακή χώρα και το πλαϊνό μέρος- βρεγματική χώρα) τότε η τριχόπτωση είναι πιο πιθανόν να οφείλεται σε ανδρογενετική αλωπεκία.

Η τριχόπτωση εκδηλώνεται κυκλικά με περιόδους υποτροπής και σταθεροποίησης και συνήθως δεν ακολουθεί κάποια γραμμικότητα. Η αραίωση, που οφείλεται στον συνδυασμό ελάττωσης της ποσότητας και της πυκνότητας των μαλλιών, οφείλεται στην εκφύλιση των τριχών λόγω αποδυνάμωσης των τριχοθυλακίων και στην βαθμιαία απώλεια της τριχοφυΐας.

Η ανδρογενετική αλωπεκία εξαρτάται κυρίως από τρεις παράγοντες.

-Ηλικία. Όσο περνούν τα χρόνια, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθεί τριχόπτωση που οφείλεται σε ανδρογενετική αλωπεκία.

-Κληρονομική προδιάθεση. Αν οι στενοί συγγενείς (από την πλευρά του πατέρα ή της μητέρας) έχουν χάσει τα μαλλιά τους, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και σε κάποιον απόγονο τους. Επιπλέον, η κληρονομικότητα επηρεάζει την ηλικία στην οποία θα εμφανιστεί η τριχόπτωση αλλά και η ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθεί.

-Ανδρογόνα. Η τεστοστερόνη είναι η βασική ανδρική ορμόνη. Όταν φθάνει στο θύλακα της τρίχας μέσω του αίματος, ενώνεται με ένα ένζυμο και μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη που έχει την ιδιότητα να παρεμβαίνει στη δραστηριότητα του DNA και να αδυνατίζει την τρίχα.

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική θεραπεία της τριχόπτωσης. Προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της τριχόπτωσης και να καθοριστεί το κατάλληλο πλάνο θεραπείας, θα πρέπει να ληφθεί το πλήρες ιστορικό του ασθενή και στη συνέχεια να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων.

Στην DHI γνωρίζουμε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και για αυτό το λόγο έχουμε αναπτύξει το πιο προηγμένο σύστημα διάγνωσης της τριχόπτωσης, το DSA που πλέον αποτελείται και από το νέο Hair Biology Test που εκτελείται σε συνεργασία με ομάδα κορυφαίων επιστημόνων του Τμήματος Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το Hair Biology Test, ασθενείς κάθε ηλικίας, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένη εξέταση των μαλλιών τους και να μάθουν με βεβαιότητα όλα όσα αφορούν το παρόν και το μέλλον του τριχωτού της κεφαλής τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος της τριχόπτωσης που τους ταλαιπωρεί.

Αν και η ανδρογενετική αλωπεκία δεν επηρεάζει την υγεία των ανδρών, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον ψυχισμό τους και πολλές φορές να οδηγήσει σε καταστάσεις έντονου στρες, αγχώδους διαταραχής ή ακόμη και κατάθλιψης. Για τον λόγο αυτό, η DHI έχει συνάψει συνεργασία με ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων της Α Ψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Μελέτη των παθήσεων των τριχών και Ψυχοπαθολογία. Ο Ψυχολογικός άξονας. Ανίχνευση και παρέμβαση» που έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη του Hair Psychology Test το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του διαγνωστικού τεστ DSA.