Η τριχόπτωση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αφού η απώλεια μαλλιών αλλάζει την εξωτερική μας εμφάνιση, προσθέτοντας χρόνια στην πραγματική μας ηλικία και επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία και την καθημερινότητα μας.

Μόνιμη ή παροδική, εντοπισμένη ή διάχυτη, η τριχόπτωση, μπορεί να εμφανιστεί με  διαφορετικούς τρόπους αφού προκαλείται από πολλούς παράγοντες όπως το στρες, η κακή διατροφή, κάποια φαρμακευτική αγωγή, ορμονικές ανισορροπίες, βακτήρια στο τριχωτό της κεφαλής, κληρονομικότητα ή και συνδυασμό κάποιων παραγόντων.

Η ανδρογεννετική αλωπεκία (κοινή φαλάκρα) που οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, αποτελεί την πιο συχνή περίπτωση και συναντάται στο 95% των περιπτώσεων της ανδρικής αλωπεκίας καθώς και σε κάποιο ποσοστό στις γυναίκες.

Παρακάτω είναι μερικά από τα πιο βασικά αίτια τριχόπτωσης.

Κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες εμφάνισης της ανδρογεννετικής αλωπεκίας.

Ο πυρήνας κάθε ανθρώπινου κυττάρου περιέχει 46 χρωμοσώματα που εμφανίζονται σε ζεύγη, με ένα από αυτά να προέρχεται από τον πατέρα και ένα από τη μητέρα. Κάθε ένα από αυτά τα χρωμοσώματα περιλαμβάνει χιλιάδες γονίδια που και αυτά, εμφανίζονται σε ζεύγη. Σε αυτά τα ζεύγη, ένα γονίδιο από κάθε ζεύγος καθορίζει το χαρακτηριστικό που θα κληρονομηθεί.

Στην περίπτωση της τριχόπτωσης το γονίδιο που φαίνεται να επικρατεί είναι αυτό της μητέρας. Αυτό σημαίνει πως αν υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας από τη μητέρα τότε θα κληρονομηθεί στο παιδί αλλά όχι απαραίτητα στην ίδια μορφή και έκταση με τους προγόνους. Αντίθετα, αν υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας από την μεριά του πατέρα, δεν είναι απαραίτητο πως θα κληρονομηθεί και στα παιδιά.

Βιολογική Ωρίμανση

Η τριχόπτωση και ο χρόνος στον οποίο εκδηλώνεται διαφέρει σε κάθε ασθενή. Καθώς τα χρόνια περνούν, τα τριχοθυλάκια ατονούν και παράγουν τρίχες που είναι λιγότερο υγιείς, πιο μικρές και πιο λεπτές από τις υπόλοιπες με αποτέλεσμα τα μαλλιά να δείχνουν πιο αραιά. Μάλιστα, κάποια από τα τριχοθυλάκια σταματούν να παράγουν τρίχες με εξαίρεση αυτά της δότριας περιοχής αφού τα περισσότερα έχουν την τάση να ανθίστανται στην επίδραση της βιολογικής ωρίμανσης.

Ανδρογόνα

Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες (βιοχημικές ουσίες) που παράγονται στον οργανισμό, περισσότερο στον ανδρικό και λιγότερο στον γυναικείο. Μάλιστα, ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος των ανδρογόνων είναι η τεστοστερόνη.

Κατά την διάρκεια της τριχόπτωσης, τα τριχοθυλάκια που βρίσκονται κατανεμημένα στο επάνω και μπροστινό μέρος του κεφαλιού εμφανίζονται να είναι επιρρεπή στην ορμόνη διυδροτεστοστερόνη. Παράλληλα, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη, εισέρχεται στα τριχοθυλάκια και προκαλεί βλάβες στη λειτουργία τους με αποτέλεσμα πολλά από τα τριχοθυλάκια να αδρανούν και βαθμιαία, να επέρχεται η τριχόπτωση.